Barem Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş., üç bölgede (Tire / İzmir, Karaman ve Gaziantep) kurulu ve modern, yüksek teknolojili ekipmanla donatılmış tesisleriyle karton kutu üretiminde açık ara Türkiye’nin en büyük ofset kutu üreticisi konumuna geldi. Yeni bina, makine yatırımlarıyla firma Gaziantep tesisini yeni bir fabrikaya taşıyacak ve yeni fabrikada sıfır makinelerle ikinci üretim hattı kurulacak.
Barem Ambalaj Gaziantep fabrikasında Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Aşkın sorularımızı cevapladı.
Barem Ambalaj’ın kuruluşu, organizasyonu hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Barem Ambalaj 1999’da İzmir’de, Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde Yönetim Kurulu Başkanımız Recep TAŞYANAR tarafından kuruldu. 2008 yılında Gaziantep’te ikinci fabrikamız üretime başladı. 2014 yılında da Karaman fabrikamız devreye girdi. Şu anda üç lokasyonda toplamda 700 çalışanımız var. Barem Ambalaj bir aile firması. Şu anda ofset baskılı karton kutu üretiminde tonaj, ciro ve çalışan sayısı ile Türkiye’de bir numarayız. İkinci sıradaki rakibimizle aramızda %25 gibi bir fark var. Yani açık ara öndeyiz. 1999’dan bu yana Ofset Baskılı Ambalaj sektöründe faaliyet gösteren Barem Ambalaj’ın kurulduğu yer ve merkezi Tire-İzmir tesisimizde KBA RAPIDA 142 6+1 ofset baskı makinasına ve modern konfeksiyon hatlarıyla müşterilerimize hizmet veriyoruz.
Karaman fabrikamız teknoloji anlamında en yeni ve en verimli çalışan fabrikamız konumunda. Karaman tesisimizde son teknolojilerle donatılmış HEIDELBERG XL 162 5+2 RENK makinamızla üretim yapıyoruz.
Yeni yatırım Türkiye’de 120,5×164 cm ebat ve6+çift lak olarak ilk makine
Gaziantep’te şu anda 15 bin metre kare kapalı alanı olacak yeni bir bina inşa ediyoruz. Şu anda Gaziantep’te 2012 model KBA Rapida 142 (102 x 142) makinemiz var. Üretimde bütünlük olsun diye yine bir KBA baskı makinesi aldık. Yeni KBA Rapida 164 (120.5 x 164 cm) 6+çift lak üniteli makinemizin sevkiyatı Nisan ayında yapılacak. Gaziantep’teki kapasitemizi iki katına çıkartıyoruz. O ebatta Türkiye’de 6+çift lak makine yok. Dünyada da KBA’nın aynı konfigürasyonda sattığı 20’nci makine.
Makine nereye kurulacak?
Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde inşaatı süren yeni fabrikamıza kurulacak. Bulunduğumuz fabrikaya 7 km uzaklıkta. Gaziantep 6. Organize Sanayi Bölgesi’nin de çalışmaları yapılıyor; yakında onun da duyurusu yapılır. Gaziantep gelişiyor. Biz Gaziantep’in ticaret anlayışından, iş yapma biçiminden ve burada bulunmaktan çok memnunuz. Bu nedenle de Türkiye’nin en modern Ofset Baskılı Ambalaj tesisini Gaziantep’te inşa ediyoruz. Recep Bey’in 2008’de bu bölgeye yatırım kararı almış olması ve bölgeyle tanışmamız şirketimiz için çok büyük bir avantaj.
Gaziantep makine parkınızda neler var?
Bir adet 2012 model KBA Rapida 142 baskı makinamız mevcut. Ayrıca baskı öncesi ve baskı sonrası makinalarımız var. Halihazırdaki Gaziantep tesisimiz Barem Ambalaj’ın alan olarak en küçük fabrikası. Fabrikalarımız arasında da tatlı bir rekabet var.
Mayıs ayı sonunda 15 bin metre karelik yeni tesise taşınılacak
Ne zaman taşınacaksınız?
Hedefimiz Mayıs sonu, Haziran başı gibi yeni fabrikada üretimi başlatmak. Nisan ayı içinde yeni baskı makinamızın sevkiyatı yapılacak, kurulumu ve testlerinin ardından üretime geçmesi bu tarihi bulacak. Yeni makine kurulup üretime başlatıldıktan sonra buradaki makine sökülecek ve taşınacak. Tabii müşterilerimizi mağdur etmemek için 2014’te Heidelberg XL 162 5+L ofset baskı makinesi kurulmuş olan Karaman fabrikamızdan, gerekirse de İzmir fabrikamızdan da destek alacağız.
Mevcut bina kendi yeriniz mi?
2. Organize Sanayi Bölgesinde şu anda üretim yaptığımız bina kendi yerimiz. Beşinci Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metre karelik bir arsa aldık ve yeni fabrika inşaatını onun üzerine yapıyoruz. Hemen yanında 30 bin metre kare bir yer daha aldık. Yeni fabrikamız 15 ben metre kare kapalı alana sahip olacak.
En son üretime açtığımız Karaman fabrikamız, 43 bin metre kare üzerinde 15 bin metre kare kapalı alana sahip bir tesis. Karaman fabrikamız, girişinden çıkışına bir ofset tesisinin ihtiyaçlarına göre düzenlendi. Bunun getirdiği verimliliği raporlarımızda çok net başlatılması olarak görüyoruz.
İzmir – Tire fabrikamızın 15 bin metre kare kapalı alanı var ve fabrikamızı daha da büyütebilmek için yan tarafımızdaki arsa ile görüşmelerimiz sürüyor.
Gaziantep’teki üretiminin yüzde 30’unu ihracat üretimi oluşturuyor
Yeni makinenizle kapasiteniz daha da artacak. Bundan sonra hedefiniz nedir?
Gaziantep’teki üretimimizin %30’unu ihracat oluşturuyor. Üretim hattımızda yoğunluk yaşadığımızda siparişlerimizi Karaman ve Tire’ye de kaydırabiliyoruz. Tabii yeni fabrika devreye girince kapasitemiz tam olarak iki kat artacak ve hem ihracatta hem de iç piyasada daha etkin bir satış-pazarlama faaliyetinde bulunacağız. Bu modern tesisimizde fire oranlarını ve genel işletme giderlerini daha aşağı çekeceğiz, zaten lider olduğumuz pazarda müşterilerimize daha hızlı ve kaliteli ürün sunarak yerimizi sağlamlaştıracağız.
Burada kaç kişilik bir ekip çalışıyor?
Gaziantep’te şu anda 200 kişi çalışıyor. Altı kişilik bir satış ve pazarlama ekibimiz var. Kapasitemizin dolu olması nedeniyle bilinen anlamda pazarlama yapmıyoruz, kapasite artışıyla birlikte yeni müşteriler için daha yoğun bir çalışma temposuna gireceğiz.
Tedarikte durum nedir? Lokasyon olarak ve tüm bölgelerde herhangi bir sıkıntı var mı?
Bütün karton tedarikimizi Kartonsan’dan yapıyoruz. Oran olarak da Kartonsan’ın en büyük müşterisiyiz. İki buçuk yıldır bu şekilde devam ediyor. Geçen sene yaşanan kağıt-karton krizini sorunsuz atlatarak müşterilerimizi mağdur etmedik. Karton sıkıntısı yaşamamış olmamız bizi müşterilerimiz nezdinde biraz daha rakiplerimizin üzerine çıkardı.
Geçtiğimiz beş yıl içinde ciro ve iş hacmi grafiğiniz nasıl bir seyir izledi?
Gaziantep fabrikamızda hemen hemen her sene ciro anlamında % 30’un üzerinde artışla devam ettik. Tabii bunda artan fiyatların da etkisi var ama net tonajda da % 20’nin altında büyüdüğümüz bir yıl yok.
Kapasiteniz ne kadar artacak?
Yeni baskı makinemiz hem ebat olarak daha büyük hem de teknoloji olarak daha ileri. Bununla birlikte oluklu ve sıvamayı in-line yapabileceğimiz yeni makinamızın da siparişini vermiş durumdayız. Hattı tamamlayacak başka makineler de gelecek, kapasitemiz minimum iki katına çıkacak.
Bölgenin iş potansiyeli için değerlendirmeniz nedir?
Gaziantep’in Orta Doğu’ya yakınlığı hem avantaj hem de o bölgelerdeki sıkıntılar nedeniyle dezavantaj. Savaş buradaki üreticileri zorluyor. Müşterilerimizin % 80’i gıda üreticisi ve Irak’taki depolarından bölge ülkelerine dağıtım yapıyorlar. Savaş bunu aksatıyor. Ama biz bu bölgeden memnunuz. Gaziantep fabrikamızın ihracatının % 90’ı Irak’a yapılıyor. Orta Doğu’da devam eden savaşlar ticareti olumsuz etkilese de Gaziantep’te, gıda üreticileri cesaretle yatırım yapmaya devam ediyorlar. Bölgenin kültürel zenginliğinin, ticaret yolları üzerinde olmasının bunda payı var. Biz de bölgenin gelişeceğine inanıyoruz ki en büyük yatırımı burada yapıyoruz. Gaziantep gıda sektörü, üretiminin % 70’ini ihraç ediyor. Savaşa rağmen gıda üretimi devam ediyor.
Personel sıkıntısı yaşıyor musunuz?
Bundan üç yıl öncesine kadar çok sıkıntı yaşıyorduk. Şu anda ara eleman anlamında çok göç alan Gaziantep’te Suriyeli istihdamı artınca, kendi vatandaşlarımız için fabrikamızdaki daimi bir iş daha avantajlı hale geldi. Suriyeliler Gaziantep’in eleman sıkıntısını biraz dengelediler. Matbaamız aynı zamanda bölge için bir okul işlevi de görüyor. Piyasada ara eleman yok. Çoğu vasıfsız eleman. Meslek lisesi gerçekten memleket meselesi. Teknik eğitim anlamında maalesef diğer ülkelerin hala çok gerisindeyiz.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Kayıt dışı üretim yapan merdiven altı firmaların rekabetinden şikayetçiyiz. Ama tedarikte yaşanan sıkıntılar bu firmaları da yavaş yavaş devreden çıkartıyor.
Ayrıca ülkemize giren eski teklonoji makinalar, yatırımcılara büyük zararlar verdiği gibi ekonomimize de büyük zarar veriyor. Dünya ile rekabet halinde olabilmemiz için yeni teklonojilere yatırım yapmamızın şart olduğunu düşünüyoruz.
Bu sene her şey düşündüğümüz gibi olursa 35 bin ton krome karton, 35 bin ton fluting- testliner kullanacağız; 70 bin ton ofsette çok ciddi bir kapasiteye tekabül ediyor. Gaziantep’te şu anda Ayda 2500 adet kalıp kullanıyoruz. Bu sayı Karaman’da ve İzmir’de aylık 3000 adete çıkıyor. Gaziantep fabrikamızda ortalama baskı tirajı geçen yıl 6800 tabaka idi. Hedefimiz bu sene 8.000 ortalama tabakayı yakalamak.
Son olarak, her yıl ülkemizin büyüme oranından daha büyük bir oranla büyüyen ambalaj sektörü, Türkiye’nin en önemli sanayi kollarından birisidir. Her büyüyen ülke gibi, gelişmişlik ve refah seviyesi arttıkça kullanılan ambalaj oranları da artıyor. Eğer daha önce bahsettiğim gibi kayıt dışı üretimi engelleyebilir ve eski teklonojilerin ülkemize girişini durdurabilirsek ambalaj sektörü Türkiye’mizin en önemli sanayi kolu haline gelecekir.