-
Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Üyeleri, Başkan Alican Duran başkanlığında Komori ve Komori’nin Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan temsilcisi olan Aras Makine ve Servis Hizmetleri A.Ş.’nin (Aras Grup) davet ve sponsorluğunda bir inceleme gezisi için 5 günlük bir Tokyo / Japonya seyahati yaptılar.
-
12 – 16 Nisan tarihleri arasındaki ziyarette KASAD Üyeleri Komori’nin Tokyo yakınlarındaki Tsukuba Fabrikası’nı ve yüksek hijyenik koşullarında kozmetik kutuları üreten bir matbaayı ziyaret edip, Tokyo ve çevresinin önemli turistik yerlerini gezdiler.
-
Komori’nin Tsukuba Fabrikasında tabaka ofset baskı makinaları yanında web ofset baskı makinaları ve para basımı için kullanılan güvenlikli baskı makinaları da üretiliyor.
Türk basım sektörünün en aktif sivil toplum kuruluşlarından olan Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD) Yönetim Kurulu Üyeleri, KASAD Başkanı Alican Duran başkanlığında 5 günlük bir ziyaret için Komori baskı makineleri üretim tesislerini gezmek ve incelemeler yapmak üzere Tokyo’ya gittiler. Komori Corporation tabaka ofset baskı makinaları yanında web ofset baskı makinaları, dijital baskı makinaları ve güvenlikli baskı makinaları da üreten bir kuruluş. Komori’nin baskı makinaları yanında baskı sonrası makinaları için de yan kuruluşları var.
Ziyaret Komori ve Komori’nin Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan temsilcisi olan Aras Makina ve Servis Hizmetleri Tic. A.Ş.’nin davet ve sponsorluğunda gerçekleştirildi.
Tokyo şehir turu
12 Nisan’da İstanbul’dan yola çıkan 15 matbaayı temsil eden 20 kişilik ekip aynı gün akşamı Tokyo’ya ulaştı. Ertesi gün programda Tokyo şehir turu vardı. Japon bir rehber eşliğinde tam gün Tokyo’nun turistik yerleri ve dini merkezleri gezildi, ülke kültürü hakkında bilgiler alındı. Aras Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Araz ve Aras Makina ve Servis Hizmetleri Tic. A.Ş. Genel Müdürü Hamdi Kaymak seyahat boyunca KASAD ekibine eşlik ettiler.
İş süreçleri ve hijyeni ile ziyaretçilerini etkileyen matbaa: Niwa Print
Bir sonraki günün programında Tokyo’ya 1,5 saatlik kara yolu mesafesindeki bir karton ambalaj basım işletmesi Niwa Print Co Ltd’nin ziyareti vardı. Niwa Print KASAD üyesi birçok matbaadan daha küçük bir işletme ama iş süreçleri ile öne çıkıyor. Bu niş işler üreten basım işletmesi ağırlıklı olarak kozmetik sektörüne hizmet veriyor. Sıfır hata ile çalışılan matbaada hijyen üst düzeyde. Dışardan gelen herkesin bina girişinde ayakkabılarını çıkartıp terlik giyerek girdiği işletmede bütün çalışanlar özel giysili ve kafalarının tamamını örten başlık ve maske ile çalışıyorlar. Ziyaretçiler matbaanın üretim ortamına özel ceket ve başlıklar giyip, ellerini yıkayıp basınç odacıklarında sterilizasyondan geçerek girebiliyorlar.
Matbaanın bastığı kutuların çoğu tekrarlanan işler. Her bir iş için basıldığı tarihteki baskı örneklerinin, kağıt, renk, baskı sayıları vb. verilerin tutulduğu arşiv dosyaları var. Matbaada folklift gibi yardımcı araçlar için de yerler belirlenmiş ve bu alanların dışında herhangi bir kağıt, araç vs. bulunmuyor.
Niwa Print’in işleri ofset, serigrafi ve yaldız baskı kombinasyonu ile hazırlanıp, titiz bir kalite kontrolden geçiriliyor. Makine ile yapılan kalite kontrolun ardından ürünler bir başka ekip tarafından de el göz koordinasyonu ile kontrol edildikten sonra sevke aktarılıyor. Üretimde çalışanların yarıya yakını kadınlardan oluşuyor ve her bölümde görev alıyorlar. Yüksek kalite ile üretim yapan matbaanın fire oranı %7 civarında. Bu orana kutuların görünmeyen bölümlerindeki iğne ucu kadar minik bir noktanın bile fire olarak değerlendirilmesi dahil.
Matbaanın sahibi ve yöneticisi Tomohiro Horino, konuklarını büyük bir nezaket ve alçakgönüllülükle karşıladı; aynı zarafetle, dışarıdaki trafiği durdurarak onları uğurladı. Japonya seyahati boyunca yaşanan deneyimler, akıllarda Japon kültürüne özgü zarafet ve saygının derin izler bırakmasına neden oldu. Matbaa ziyaretinin ardından çevredeki 2 tarihi Budist ve Şinto tapınağını da gezip Tokyo’ya dönen grup akşam yemeğinde Komori yetkilileri ile bir araya geldi. Restoranda KASAD üyelerini karşılayanlar arasında Komori Corporation Başkanı ve CEO’su Satoshi Mochida da vardı. Yemekte KASAD Başkanı Alican Duran Satoshi Mochida’ya bir hediye verdi.
Komori’nin Tsukuba Fabrikası
Komori’nin Tsukuba Fabrikası’nı ziyaret için 15 Nisan sabahı otelden ayrılan grup yaklaşık bir saatlik bir karayolu yolculuğu ile fabrikaya ulaştı. Fabrika girişinde direklerde dalgalanan Türk ve Japon bayrakları Japonların Türklere karşı çoğu yerde gösterdikleri sevginin bir yansıması olarak grup üyelerinin içlerini ısıtırken, uzun yıllar Komori Corporation’un başkanlığını yapan ve şu anda onursal başkanlık görevini sürdüren Yoshiharu Komori’nin de fabrikada ekibi karşılaması günün sürprizi oldu. Türk basım sektörünün “Mr. Komori” olarak tanıdığı Yoshiharu Komori, o akşam Komori’nin düzenlediği yemekte de yer aldı. Mr. Komori, konuklar restorana ulaştığında onları masada bekliyordu. Gece boyunca da misafirleriyle ilgilenip sıcak sohbetler eşliğinde samimi bir atmosfer oluşturdu.
Tsukuba fabrikasındaki toplantı odasında Mr. Komori’nin hoş geldiniz konuşmasının ardından Fabrika Müdürü Mr. Wakatsuki Tsukuba Fabrikası hakkında bilgiler verdi ardından Komori Avrupa Bölgesi Satış Direktörü Ulrich Sause’nin sunumu izlenip, fabrika üretim alanları gezildi.
Komori’nin Tsukuba Fabrika’sında 3 üretim hattında (tabaka ofset baskı makinaları, web ofset baskı makinaları ve güvenlik baskı makinaları) 600 çalışan var. Fabrika turu sonrasında Ulrich Sause’nin yaptığı ek bilgilendirmelerin ardından demo alanında Komori’nin amiral gemisi baskı makinelerinden Komori Lithrone GX740+CC Advance ofset baskı makinasında yapılan iki karton ambalaj baskı demosu izlenip bilgi alındı.
Akşama doğru KASAD Yönetim Kurulu Üyeleri Tokyo’ya döndüler.
Serbest zaman olarak planlanan 16 Nisan akşamı grup Türk Havayollarının Tokyo- İstanbul seferi ile yurda döndü.
Monozukuri felsefesi
Tsukuba fabrikası Komori’nin en yeni fabrikalarından. Üç üretim hattında tabaka ofset baskı makinaları, web ofset baskı makinaları ve güvenlik baskı makinaları üretiliyor. Yedek parça üretiminin yapılmadığı fabrikada montaj, test baskıları ve sevk işlemleri gerçekleştiriliyor. Komori’de üretim ve kalite güvence sistemi Monozukuri felsefesine dayanıyor. Bu gelenekle teknolojinin birleştirildiği bir anlayış. Bu felsefeye göre bir işi mükemmel yaptığınızı düşündüğünüz an, gerilemeye başladığınız andır. Çünkü mükemmel diye bir şey yoktur; sadece ona yaklaşma çabası vardır. Üretim sürecinde fark edilen her hata, “kusur” değil, bir öğrenme fırsatı olarak değerlendiriliyor. Tsukuba Fabrikası “Akıllı Fabrika” konseptinde kurulmuş. Tüm işlemler merkezi bir operasyon ile kontrol ediliyor. Tüm üretim süreçleri ve gelen parçaların hepsi tek bir otomasyon üzerinden sağlanıyor ve bu süreçte robotlar kullanılıyor. Montaj hattına getirilmesi gereken tüm parçalar robotlar tarafından depo raflarından alınıp montaj alanına taşınıyor. Komori tüm üretim sertifikalarına sahip. Parça tedariği yaptıkları firmalarda da aynı sertifikalar var. Fabrikada U şeklinde konumlanmış yürüyen bant sistemi ile üretim yapılıyor. Bir kanadı 80 metre olan bant toplam 160 metre. Saatte 3 metre ilerleyen bantta üniteler sıfırdan baskı yapacak aşamaya kadar monte ediliyorlar ve bir ünitenin montajı 5 – 7 gün arasında sürüyor. Üniteler başka bir bölümde birleştiriliyor.
Fabrikaya gelen makina parçalarının detay torna işlemleri ve taşlamaları, fabrika bünyesindeki başka bir bölümde tam otomasyonla yapılıyor. İnsansız olarak tanımlanan bu bölümde büyük torna tezgahlarında 10 tona kadar parçalar işlenebiliyor. Parçaların işlendiği bu alanda sıcaklık +- 0,5 derece toleransla 23 derecede sabit tutuluyor. Komori’nin her bir baskı ünitesinde 100 bin farklı parça kullanılıyor. Ünite montajları 2 kişilik mühendis ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor ve bir mühendisin başladığı iş bir başkasına devredilmiyor, montajlar başlayanlar tarafından tamamlanıyor.
Robotların üretimde kullanımının her geçen gün arttığı fabrikada mürekkepleme bölümündeki üretim 2026 yılından itibaren tümüyle robotlar tarafından gerçekleştirilecek. Yedek parçaların robotlar tarafından karanlık depolama alanlarından alınıp montaj alanına taşınması dolayısıyla Tsukuba Fabrikası için Akıllı Fabrika tanımı yanında Karanlık Fabrika ifadesi de kullanılıyor. Üretimi tamamlanan üniteler sipariş edildiği şekilde birleştirilip test baskıları yapıldıktan sonra temizlenip tekrar sökülüp paketlenerek sevk ediliyor.
Ulrich Sause: “Komori’de en önemli bölüm servis ve destek”
Fabrikadaki sunumlar Komori Avrupa satış organizasyonunun yöneten Ulrich Sause tarafından yapıldı. Türkçe’de en sevmediği sözcüğün “İndirim” olduğunu belirten Ulrich Sause’nin sunumunun bir kısmı Türkçe, bir yapay zekâ ürünü videolar ile desteklendi.
Komori 1923 yılında iki kardeş tarafından kuruluyor ve elle kullanılan litografi makinaları üreten bir şirket olarak ticari hayatına başlıyor. İlk ofset baskı makinasını1928 yılında yapan Komori sonrasında ofset baskıya odaklanılıyor. 1960 drupa’sında yenilikleri ile öne çıkan Komori artık Komori Corporation adı alarak dünya baskı endüstrisinde etkinliğini arttırıyor. Tsukuba Fabrikası 2002 yılında faaliyete geçirilmiş.
Komori’nin geçen yılkı satışı 716 milyon euro ve 2600 çalışanı var. Komori’nin hem nakit hem de varlıkları itibarı ile sektördeki en güçlü firma olduğu belirtiliyor. Japonya merkezli firma farklı kıta ve ülkelerde kendi firmaları ile hizmet veriyor. Komori’de en önemli bölüm servis ve destek. Türkiye’de Aras Grup da aynı prensiple hareket ediyor. Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa operasyonunda yedek parça ihtiyaçları İngiltere üzerinden temin ediliyor. Rotogravür ve flekso baskı makinaları da üreten Komori’nin portföyünde çevirme yapmadan çift taraflı baskı yapan ofset baskı makineleri de var. Firma dijital tarafta IS29 baskı makinesi ile pazarda. Saatte 6000 tabaka baskı hızındaki makine B2+ ebadında. Komori makine konfigürasyonlarında ihtiyaca göre flekso üniteleri ve talebe göre bazı makinelerde çift çıkış da kullanılabiliyor. Kameralar tarafından tespit edilen hatalı tabakalar bu ikinci çıkışa yönlendirilerek baskıdaki ve ayıklamadaki zaman kaybı ortadan kaldırılıyor.
Komori’de 44 inçe (82×114 cm) kadar baskı yapan makineler de mevcut. Sunum sırasında Komori kullanıcıların değerlendirmeleri de videolar aracılığı ile yansıtıldı.