Ocak ayında kurulan makine hem Koenig & Bauer Rapida 145 baskı makinesinden çıkan 106 x 145 ebatlı işler için hem de 32 cm’ye kadar küçük işler için uygun.
İki yıl öncesine kadar İstanbul Topkapı’da, 2. Matbaacılar Sitesi’ndeki tesislerinde fason matbaacılık hizmetleri veren Ümit Matbaacılık, 2023’te büyük ebat Koenig & Bauer Rapida 145 ve CtP yatırımları yaparak, İstanbul, Beylikdüzü’ndeki 3. Matbaacılar Sitesi’nde bir ambalaj tesisi kurmuş, daha sonra makine parkını kesim ve katlama yapıştırma makineleriyle geliştirmişti. Firmanın son yatırımı, baskı makinesinin ebatlarına uygun, tam otomatik HZKDX selofan makinesi oldu. Ocak ayı ortasında kurulan makine firmanın iş hacmine katkıda bulunuyor.
Ümit Matbaacılık ambalaj tesisinin yöneticisi Atakan Bozkurt, selofan makinesi yatırımını gerektiren gelişmeleri ve makine tercihini nasıl yaptıklarını şöyle anlatıyor:
“Topkapı 2. Matbaacılar Sitesi’ndeki tesimizde daha önce kendi selofan makinemiz vardı ama daha sonra dışarıdan hizmet almanın daha uygun olacağına karar verilerek uzun yıllar sorunsuz hizmet aldık. 2024’e geldiğimizde, selofan malzeme ve işçilik maliyetlerinin çok artması, müşterilerin selofanı da kendi bünyesinde bulunan firmalarla çalışma eğilimine girmesi ile kendi bünyemize alma ihtiyacı hissettik. Her ne kadar Avrupa kabul etmiyor, selofanlı işler azalacak denilse de mevcut iş portföyünde yatırım maliyetini hızlı bir şekilde amorti ediyor olması bizim karar vermemizi kolaylaştırdı.
Günümüz şartlarında bu makineyi alıp iş portföyümüzü korumamız gerekiyordu. Korumaktan ziyade iş hacmimizde de bir artış sağladı. Fason çalışan işletme olduğumuz için müşteri baskıdan sonra işi almak yerine, baskı sonrası işlemlerini de bizde yaptırmaya başladı.
Selofan fiyatlarında COVID öncesini ve sonrasını ikiye ayırmak gerekiyor: COVID sonrası Türkiye’nin selofan filmine uyguladığı anti – damping vergilerinin de etkisiyle fiyatlar birkaç kat yükseldi. Bu da maliyetleri arttırdı ve birçok matbaa selofan makinesi yatırımı yapmaya yöneldi.
Atakan Bozkurt: “HZKDX selofan makinemiz çok hızlı üretime geçti”
İki alternatif makine vardı. Biri, dünyanın önde gelen markalarından biri ve yüksek tirajlı işler için uygundu. Biz fason çalıştığımız için hızlı iş geçişleri için uygun olan, otomatik, sıcak selafon yapabilecek bir makineyi tercih ettik. Hem büyük ebat Koenig & Bauer makinemizin ebadına uygun, 106 x 145 cm ebat tabakaya selofan yapabileceğimiz bir makine.
Ocak ortasında kurulan makinenin kurulum süreci de çok hızlı oldu: Geldiği gün indirildi, ikinci gün kuruldu ve üçüncü gün üretime başladık.
Halihazırda 3. Matbaacılar Sitesi’ne gelen 70×100 işlerimizi Topkapı’daki tesisimize yönlendiriyoruz ve orada basılıp,, burada selofan kaplanıyor. Bu da bizi nakliye ve zaman yönünden yoruyor. Ya Topkapı’dan buraya 70 x 100 bir baskı makinesi getireceğiz ya da oradan bir makine verip buraya yenisini getireceğiz. Onu o zaman ki ekonomik koşullar belirleyecek.
Baskıdan çıkan işlerimizin %30’unda selofan var. Selofan makinesinin kapasitesinin %60’ını 70×100 işler dolduruyor. Sadece baskısını yaptığımız işlerin ve bizimle çalışan müşterilerin baskısız selofanını yapıyoruz.”
Kadir Babataş: “Sıcak selofan yapan makinenin toz ünitesi de var. Elektrik tasarrufu sağlıyor ve sıcak bıçak sistemiyle metalize de kesebiliyor”
Selofan makinesini tedarik eden Aysan Matbaa Makine ve Malzemeleri Ltd. Şti.’den Kadir Babataş, makinenin özellikleri hakkında şunları söylüyor:
“Sıcak selofan yapan makinenin toz ünitesi de var. Elektrik tasarrufu sağlıyor ve sıcak bıçak sistemiyle metalize de kesebiliyor. Ümit Matbaacılık istediği için makine özel bir konfigürasyonda üretildi; 146 cm.’nin yanı sıra 32 cm selofan da yapabiliyor. Standart makineler 39.5 cm’ye kadar inebiliyordu. Biz özel bir çalışma yaparak 32 cm’ye indirdik. Geniş bir portföye hitap ettikleri için tek makinede işi çözebilmek istediler ve akıllıca bir hareketti.
Tüm makine parkı kaliteli makinelerden oluşuyor. Sıfır Koenig & Bauer baskı makinesi ve kesim makinelerinden sonra bizim makinemizi tercih etmesi bizi çok gururlandırdı. Sadece fiyata değil kalite ve fiyat kriterlerine baktılar. Bizimki de Çin menşeli bir makine. Ama Çin makine denince bir leb-i derya ve yarı fiyatına olan makineler de var. Ama aralarında gövde, ağırlık, hız, ayar, elektrik tasarrufu, amortisman, elektronik donanımı gibi farklar var. Atakan Bey hem makineye hem bize güvendi. Ümit Matbaacılık ile uzun bir geçmişimiz var ve malzeme ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Aramızda bir güven ilişkisi de var ve alışverişimiz çok kolay oldu.
Atakan Bey’in müşterileri büyük küçük ayırmadan ilgi göstermesi de işlerinin artmasında etkili oluyor.”