Etiket Sanayicileri Derneği’nin çalışmalarının ve projelerinin paylaşıldığı toplantıda Investio BV ve Türkiye’de Innvestio tarafından temsil edilen Xeikon ve Etirama firmalarının en yeni çözümleri tanıtıldı.
Etiket Sanayicileri Derneği’nin (ESD) 17 Haziran’da Innvestio Group ile düzenlediği, bu yılın dördüncü Etiket ve Teknoloji Buluşması, yaz tatili öncesinde ESD üyelerinin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
“Her organizasyonumuzda olduğu gibi bu etkinlikte de temel hedefimiz bilgiyi paylaşmak, sektörümüzü iyi tanımak ve ileriye taşımak” diyen ESD Yönetim Kurulu Başkanı Merve Ergenç, etkinlik sponsoru Innvestio’nun yüksek teknolojili etiket ve ambalaj çözümleri alanında önemli bir konuma sahip olduğuna vurgu yaparak, “Aynı zamanda dijital baskı alanında öncü firmalardan Xeikon ve yüksek performanslı flekso baskı makineleriyle tanınan Etirama markalarının Türkiye distribütörlüğünü başarıyla sürdürmekte olduğunu hatırlatıyor. “Innvestio’nun hem bu güçlü markaları temsil etmesi hem de kullanıcı dostu teknolojilerle sektöre katkı sunması bizler için büyük bir değer. Dernek olarak her zaman söylediğimiz gibi birlikte büyüyüp birlikte dönüşmeliyiz. Teknolojiyi sadece takip etmekle kalmayıp ona yön vermek için bu tür buluşmalar büyük önem taşıyor.”
Konuşmasının ardından Merve Ergenç, Innvestio’dan Konstantinos Spyropoulos’a, Xeikon’dan Yalım Araser’e ve Etirama’dan Gabriela Scucuglia’ya teşekkür belgelerini sundu.
Marmara Üniversitesi Basım Teknolojileri Bölümü’ne bağışlamayı planladıkları bilgisayar laboratuvarı projesinin tamamlandığını, 21 adet bilgisayarın Marmara Üniversitesi’ne teslim edildiğini ve resmi açılışın 2025 Eylül ayında yeni akademik yıl başlarken yapılacağını açıklayan Merve Ergenç, ESD için çağdaş, dinamik ve etiket sektör vizyonunu daha iyi yansıtan yeni bir logo tasarımı için Mimar Sinan Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Grafik Tasarım bölümleri öğrencilerine açık bir logo tasarım yarışması açtıklarını duyurdu. Ergenç yarışma ve yeni logo ile ilgili olarak, “Yeni logomuzun Etiket Sanayicileri Derneği’nin önümüzdeki dönemdeki vizyonunu yansıtan güçlü bir simge olacağına inanıyoruz” diyor. ESD organizasyonu ile üyeleri için Labelexpo Europe fuarına ücretsiz giriş kartları almayı başardıklarını belirten ESD Başkanı, şöyle devam ediyor: “Bizimle seyahat edecek olan üyelerimiz, ücretsiz olarak Labelexpo’ya girecekler. Ayrıca birçok ulusal üretici firma Etiket Sanayicileri Derneği grubu ile etkileşimde bulunmak istiyor. Bu doğrultuda bazı stantlarda bizlere özel mini organizasyonlar, sunumlar ve teknik tanıtımlar düzenlenecek. Fuarı ziyaret eden üyelerimizi her gün fuar alanındaki gelişmeler ve programlarla ilgili bilgilendirmelerle destekleyeceğiz. Bu büyük organizasyonda sizleri tekrar bir arada görmeyi ve Avrupa sahnesinde Etiket Sanayicileri Derneği’nin gücünü yansıtmayı sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Hakan Şahin “Yeni bir bakış açısı sunmayı hedefliyoruz.
“Bu akşam sadece makinelerden değil, vizyonlardan, çözümlerden ve iş birliklerinden de söz edeceğiz. İnovasyon, sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm ekseninde Innvestio olarak EMEA bölgesindeki çok uluslu yapımızla sizlere yeni bakış açıları sunmayı hedefliyoruz” diyen Innvestio Türkiye Ülke Satış Lideri Hakan Şahin’in ardından Innvestio BV Yönetim Kurulu Başkanı Konstantinos Spyropoulos, firma hakkında bilgi verdi.
Konstantinos Spyropoulos “Mükemmelliyet merkezi oluşturmak istiyoruz”
Merkezi Amsterdam, Hollanda’da olan Innvestio BV’nin Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’da da şirketleri var. Basım, ambalaj, gıda ve yemek servisi alanlarında faaliyet gösteren Innvestio’nun 10 milyon euroluk cirosunun %90’ı baskı makinelerinden geliyor. “Avrupa’da teknik destek mükemmeliyet merkezi oluşturmak istiyoruz” diyen Spyropoulos, arttırılmış gerçeklik gözlükleriyle nasıl teknik destek sunacaklarını anlatacağını belirterek, sözü Xeikon Afrika ve Orta – Güney Amerika İş Geliştirme ve Satış Öncesi Müdürü Yalım Araser’e bıraktı.
Yalım Araser “Kuru toner, inkjet baskı çözümü ve su bazlı çözüm sunan tek şirketiz”
“Teknolojiden bağımsız olarak, kuru toner, inkjet baskı çözümü ve su bazlı çözüm sunan tek şirketiz” diyen Yalım Araser, teknolojiden bağımsız, müşterilerinin profiline en uygun makineyi sunmak için aynı zamanda danışmanlık hizmeti de verdiklerini, müşterileriyle uzun soluklu bir iş ortaklığı hedeflediklerini vurguluyor. “Müşterilerimizle birlikte yola çıkıyoruz, birlikte çalışıyoruz ve birlikte başarıya koşuyoruz” diyen Araser, konuşmasının devamında, ilk kez drupa’da tanıtılmış ve Labelexpo’da tekrar sunulacak olan, yeni bir tür toner ve yeni bir kürleme prosesinden oluşan Titon teknolojisi üzerinde durdu. Araser, şunları söylüyor: “Bilindiği gibi UV inkjet, dayanıklılığı ile öne çıkıyor. Kuru toner baskısında ise yüksek çözünürlük, ince baskılar, ofset kalitesinde baskılar söz konusu. Bizim yapmak istediğimiz şey, her iki dünyanın da avantajlarını bir araya toplayarak daha uzman olduğumuz kuru toner teknolojisi ile bu özelliklere haiz bir makine geliştirmekti ve Titon ile bunu başardığımızı düşünüyorum. Titon kuru toner kokusuz, gıda temasına uygun ve geri dönüştürülebilir; aynı zamanda UV inkjet gibi yüksek sıcaklıklara, çizilmelere ve solventlere dayanıklı. Titon bir UV toner. Nasıl hem UV hem gıda temasına uygun oluyor? Bu ancak inovasyonla mümkün olur ve biz bunu başardık. İki kürleme teknolojisini bir arada kullanıyoruz.”
Xeikon TX500 baskı makinesinde kâğıda aktarılan toner, yaklaşık 100 – 110 ° C sıcaklıkta ısıtılarak (füzyon işlemiyle) baskı altı materyale sabitleniyor; ardından, baskı makinesinde entegre bir LED ünitesi devreye giriyor. Bu LED’lerden yayılan UV radyasyonu, tonerin özel formülasyonunda bulunan yüksek moleküler ağırlıklı polyester bazlı polimerleri çapraz bağlıyor. Bu çapraz bağlama, tonerin fiziksel yapısını dönüştürerek onu çok daha dayanıklı hale getiriyor.
Kürleme işlemi sırasında oluşan ek ısı nedeniyle, LED-UV kürleme istasyonunda bir soğutma merdanesi bulunuyor. Bu, malzemenin deformasyonunu önlüyor ve işlemin verimliliğini artırıyor.
Bu çapraz bağlama adımı, Titon tonerine üstün ısı, kimyasal ve mekanik (çizilme/sürtünme) direnci kazandırıyor. Bu sayede ek bir vernik veya laminasyon katmanına gerek kalmıyor.
TX500’de CMYK kuru toner basıldıktan sonra Kurz ile entegrasyonda beşinci ünitede başka bir toner basılarak tek geçişte yaldızlı, kabartma efektli, dijital metalizasyonlu baskılar elde edilebiliyor.
Gabriela Scucuglia “Fleksonun geleceğini birlikte inşa etmek istiyoruz”
Etirama Uluslararası Satış Müdürü Gabriela Scucuglia, şirketin tarihçesi, dar en flekso baskı çözümleri ve en yeni baskı makinelerinden SPS3 hakkında üyeleri bilgilendirdi, servis çözümlerini anlattı. 1972 yılında bir Alman mühendis, Marion Geraldo Schröter tarafından kurulan Etirama, Sao Paulo, Brezilya merkezli bir şirket ve bugün 50 ülkede 2500 kurulu makinesi var.
Firmanın 260 mm web, 250 mm baskı enine sahip; 120 m/dk. baskı hızında SPX Smart ve SPX Premium flekso baskı makinelerinin yanı sıra 350 mm baskı eni, 120 m/dk. baskı hızında SP1, 150 m/dk. baskı hızında SPS2 ve SPS3 baskı makineleri var. Servo motorlu en yeni makinelerinden SPS3, 6-8-10 üniteli olabiliyor. Brezilya’daki en son lansmanı SPS3 Unique, yüksek performans vadediyor ve şekilli kesim ve laminasyon donanımlı; üstelik makineye uzaktan teknik destek verilebiliyor. SPS4 ise 420 mm baskı eni ve 150 m/dk. baskı hızıyla esnek ambalaja da hitap ediyor. Gabriela Scucuglia, kurulum sonrası eğitim verdiklerini de belirterek sunumunu bitirirken, “Fleksonun geleceğini birlikte inşa etmek istiyoruz” diyor.