Heidelberg’in 175. kuruluş yıl dönümü etkinliğinde duyurulan ve Man Roland Heidelberg iş birliği ile pazara sunulan yeni Cartonmaster CX145’le Heidelberg yeniden büyük ebat ofset baskı pazarına dönüyor. Bu karar ve yeni makinenin Heidelberg Türkiye’nin satış organizasyonuna katkıları doğrultusundaki sorularımızı Heidelberg Türkiye Genel Müdürü Selkut Engin yanıtladı.
- Heidelberg bir süre sonra büyük ebada CX 145 ile geri dönüyor. Bu kararı ve yeni makineyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
Heidelberg’in Cartonmaster CX 145 ile VLF (105 × 145 cm) segmentine yeniden giriş yapması, ürün gamındaki eksikliği tamamlayan akıllı ve müşteri odaklı bir hamle olarak görülüyor.
Cartonmaster ile Speedmaster (küçük/orta format) ve Boardmaster (geniş ebat web flexo) arasındaki boşluğu kapatarak “tabaka ofset zincirini” tam anlamıyla tamamlıyor.
Bu önemli karar; özellikle gıda, içecek ve tüketim ambalajı gibi yüksek hacimli üretim yapan matbaalar için önemli bir gelişme. Ayrıca, 2026’daki ilk kurulumla birlikte genişlemesi planlanan global satış faaliyetleri, Heidelberg’in bu alana hızlı ve güçlü bir dönüş yapma kararlılığını gösteriyor.
- CX 145’in Heidelberg Türkiye’nin satış, yazılım, servis ve yedek parça sistemi içinde Türkiye satış organizasyonuna etkisi ve beklentiler neler?
Cartonmaster CX 145’in tanıtımı, Heidelberg Türkiye satış ağının ürünü kapsamlı şekilde pazarlamasını fırsata dönüştürecek:
Segment genişlemesi: VLF makine ebadına ihtiyaç duyan üreticilere erişim imkânı, mevcut müşteri portföyünü büyütecek.
Rekabet avantajı: 16.500 saat/tabaka baskı hızı, karton baskı kabiliyetleri, inline kontrol sistemleri ve Heidelberg’in Prinect İş Akış Yazılımına entegrasyonu sayesinde, müşterilere kattığı verimlilik, üretim kalite yönetimini güçlendirecek.
Yazılım entegrasyonu: Cartonmaster CX 145, Prinect tabanlı akıllı süreçlere entegre olup, Heidelberg Customer Portal üzerinden makine performans verilerini paylaşıyor. Bu da katma değerli satış sonrası hizmetlere olanak sağlayacak
Servis & yedek parça: Global destek ağı ve parça stoğu ile bakım süresi minimize edilecek; bu da satış sonrası güven tesis edecek.
Beklenen ivme şunları içeriyor:
Türkiye’de VLF ihtiyaçlı tesislerden güçlü talep,
Yüksek tiraja sahip karton ambalaj üreticileriyle yeni projeler,
Yazılım ve servisle desteklenen entegre teklif paketiyle fark oluşturma imkânı.
- CX 145 ile Roland 900 Evolution arasındaki farklar nelerdir?
Her iki makine platform olarak benzer gözükse de Cartonmaster CX 145 Heidelberg’in endüstri standartlarıyla yeniden yapılandırılarak farklılaşıyor:
Cartonmaster CX 145, Heidelberg donanım, ergonomi, renk kontrolü standartları ile entegre olacak. Prinect entegrasyonu, Customer Portal’daki performans verileri ve üçüncü parti yazılımlarla uyumluluk ile Heidelberg Eko sisteminin bir parçası olacak.
Heidelberg teknolojisini içeren işletim sistemi ve kullanıcı arayüzü ve operatör kullanım kolaylığı ile donatılacak.
Özetle; CX 145, Roland 900’ün güçlü teknik altyapısı üzerine inşa edilip Heidelberg’in kendi sistemlerine, kullanıcı deneyimine ve hizmet ekosistemine tam entegre edilerek gelişmiş bir çözüm haline getirildi.
Heidelberg Türkiye, hem satış ağını genişleterek hem de katma değerli çözümlerle pozisyonunu güçlendirecektir.
Türkiye, Avrupa’nın en dinamik ambalaj üretim üslerinden biri haline gelmiş durumda. Özellikle karton ambalaj segmenti; gıda, içecek, kozmetik, ilaç ve hızlı tüketim ürünleri gibi birçok sektörde üretim hacmini her yıl artırıyor. Bu artış, beraberinde yüksek tirajlı, büyük ebatlı ve çok renkli baskı yapabilen sistemlere olan ihtiyacı da artırıyor. Türkiye’de yüksek hacimli üretim yapan ambalaj matbaalarının bir kısmı şu ana kadar VLF (büyük ebat) çözümleri için alternatif üreticilere yönelmek zorunda kalıyordu.
Heidelberg, CX 145 ile bu firmalara artık kendi yazılımı, servisi ve sarf malzemeleri ile bütünleşmiş, hızlı ve rekabetçi bir çözüm sunuyor. Bu, özellikle 1060 × 1450 mm’ye kadar tabaka işleyen ve kalın karton (1.2 mm’ye kadar) basabilen matbaalar için kritik.
Türkiye’de yüksek tirajlı karton ambalaj üreticileri için önemli olan; makinenin sadece hızlı olması değil, işten işe geçişlerin kısa, ayar sürelerinin minimum ve fire oranlarının düşük olmasıdır. CX 145; eş zamanlı kalıp değişimi, inline renk ve register kontrolü gibi özellikleriyle bu ihtiyaca tam yanıt veriyor. Özellikle gıda ve FMCG ambalajı yapan matbaalar için saatte 16.500 tabaka üretim, ciddi bir avantaj sağlayacak. Heidelberg Türkiye uzun yıllardır pazarda hem baskı hem de sonlandırma tarafında üst düzey destek sunuyor.
CX 145’in bu güçlü altyapıya entegre olması, yatırımcılar için güven unsurunu artırıyor. Ayrıca Türkiye’de baskı operatörlerinin Heidelberg teknolojilerine aşinalığı yüksek. Bu da CX 145’in devreye alınması, kullanımı ve eğitimi açısından avantaj oluşturacak.
Bu model, sadece bir dönüş değil, aynı zamanda ileriye doğru büyük bir sıçrama niteliğindedir.