Avrupa’da matbaacılığın güncel sorunlarının konuşulduğu Print Matters konferansının son buluşması, 27’den fazla ülkeden 100’den fazla sektör profesyonelini etkileyici bir şekilde bir araya getirdi. Intergraf ve NOPA tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Dünya Baskı ve İletişim Forumu’nun (WPCF) da katıldığı etkinlik 13 Haziran 2025 tarihinde İsviçre’nin Zürih kentinde gerçekleştirildi.
Bu yıllık etkinlik bir kez daha sektör liderlerinin grafik endüstrisindeki en son gelişmeleri ve beklentileri keşfetmeleri ve bağlantı kurmaları için bir platform görevi gördü. Ulusal baskı birliklerinin temsilcileri, matbaacılar, tedarikçiler ve dünyanın dört bir yanından ve ötesinden gelen üst düzey konuşmacılar ve delegeler içgörülerini, uzmanlıklarını ve ileri görüşlü stratejilerini paylaşmak üzere bir araya geldi.
2025 buluşması, iş geliştirme, sürdürülebilirlik, endüstri görünümü ve güvenlik üzerine odaklanmış oturumlarla sektör için en acil zorluklar ve fırsatlar hakkında ilgi çekici tartışmaları teşvik etti. Katılımcılar, yapay zekâya dayalı üretimin etkileri, satın almalar yoluyla sektörün konsolidasyonu ve yeni nesil baskı profesyonellerini çekme çabaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Konferansta ayrıca Avrupa Ormansızlaşma Yönetmeliği (EUDR) ile mevzuata uyumluluk ve çevresel etki üzerine bir ClimateCalc vaka çalışması hakkında uygulamalı bilgiler de yer aldı. Tedarikçilerden oluşan bir panelde basılı yayının geleceği tartışıldı ve devam eden pazar değişimleri ve değişen medya ortamında basılı reklamcılığın etkinliği değerlendirildi. Ayrıca, gazete üretiminde siber güvenlik ve kâğıt tedarik zincirindeki gelişmeler konulu bir oturumda sektörün temel güvenlik endişeleri ele alındı.
Print Matters 2025, sektörün inovasyon, iş birliği ve sürdürülebilirliğe olan bağlılığını ve gelişen iletişim ekosistemindeki hayati rolünü teyit etti.
Konferansın moderatörlüğünü Intergraf Başkanı ve Druckhaus Mainfranken GmbH Genel Müdürü Ulrich Stetter ile NOPA Başkanı ve Scandbook Holding AB Çalışma Başkanı Håvard Grjotheim üstlendi.
Mattenbach AG İcra Kurulu Başkanı Vince Bang, İsviçre baskı pazarında satın almalar yoluyla stratejik büyüme konulu bir oturum sundu. Özellikle İsviçre’nin istikrarlı yasal ve ekonomik ortamında satın almaların nasıl güçlü büyüme faktörleri olarak hizmet edebileceğini özetledi. Dört adımlı bir satın alma çerçevesini ve satın alma sonrasında güçlü liderlik, kültürel uyum ve net yönlendirme ihtiyacının altını çizen bir vaka çalışmasını paylaştı.
Dijital mediaprint solutions GmbH CEO’su Tobias Kaase net bir mesaj verdi: ya uyum sağlayın ya da demode olun. Kaase, dijital baskı, e-ticaret ve optimizasyonun artık temel beklentiler olduğunu vurguladı. 2030’a bakıldığında, yapay zekâ ve dijitalleşme tarafından yönlendirilen akıllı baskının, ilgili kalmanın ve müşterilerin gelişen iş modellerine değer katmanın anahtarı olduğunu vurguladı.
Intergraf Genç Yetenek Ödülü 2025’in sahibi Sarah Schumacher, gençlerin sektöre nasıl çekilebileceğini detaylandırdı. Temel mesajı: strateji, baskının değerini nasıl ilettiğimizle başlar. Açık mesajlar, üniversitelerle daha güçlü bağlar ve erken sosyal yardım çağrısında bulunan Reynaud, baskının geleceğinin gelecek nesillere ilham vermeye bağlı olduğunu vurguladı.
Intergraf Kıdemli Politika Danışmanı Laetitia Reynaud, yaklaşmakta olan Avrupa Ormansızlaşma Yönetmeliği’ni (EUDR) ve bunun matbaacılar üzerindeki etkisini özetledi. Uyumluluk için son tarihler yaklaşırken, erken hazırlık yapılması gerektiğini vurguladı. Kendisine Walstead Strateji, Finans ve Dönüşüm Başkan Yardımcısı Katarzyna Rybicka eşlik etti ve matbaacıların kafası karışan müşterileri desteklemek için nasıl adım attıklarını vurgulayarak daha net kurallar ve değer zinciri boyunca daha iyi iletişim çağrısının altını çizdi. Katarzyna ayrıca PLA biyopolimerleri kullanılarak biyolojik olarak parçalanabilir perakende stantları üzerine üç yıllık bir araştırma projesinin sonuçlarını paylaştı. Sonuç: 16 hafta içinde sertifikalı biyolojik olarak parçalanabilirlik ve sürdürülebilir perakende inovasyonu için ölçeklenebilir bir model.
Paragon Genel Müdürü Manuela Teodorescu, Paragon Batı Avrupa’nın ClimateCalc aracılığıyla karbon ayak izini nasıl yönettiğini gösterdi. Şirket, 22 tesiste ve milyonlarca baskı siparişinde karmaşık emisyonlarla karşı karşıya kalınca, daha fazla netlik ve kontrol için Intergraf’ın metodolojisiyle uyumlu bu sertifikalı, sektöre özel aracı benimsedi. Sonuç olarak konsolide emisyon verileri, izlenebilir ürün düzeyinde karbon hesaplamaları ve müşterinin sürdürülebilirlik beklentileriyle daha güçlü bir uyum sağlandı.
Ogilvy UK Offline Üretim Müdürü Justin Cairns, baskının dokunulabilir doğasının tüketici algısını dijital medyanın kopyalayamayacağı şekilde nasıl şekillendirdiğini vurguladı. Basılı materyallere, özellikle de iyi hazırlanmış veya üretimi maliyetli olduğunda, içgüdüsel olarak daha fazla değer ve güven atfettiğimizi açıkladı. Geçici dijital izlenimlerin hâkim olduğu bir çağda baskı, pazarlamacılara kitlelerde daha derin yankı uyandıran anlamlı ve kalıcı bir etkileşim yaratmak için nadir bir şans sunuyor.
Canon’da Avrupa Planlama, Pazarlama ve İnovasyon Kıdemli Direktörü olan Jennifer Kolloczek, büyük toplumsal değişimlerin ortasında baskının evrilen rolüne geniş açılı bir bakış sundu. Fütürist görüşlere atıfta bulunarak, dijital genişlemeye devam ederken, baskının dikkat çekme, güven oluşturma ve sanal bir çağda fiziksel alaka sağlama becerisiyle öne çıktığını vurguladı. Kendisinin de ifade ettiği gibi, “Ne kadar çok çevrim içi olursak, o kadar çok elle tutulur olma arzusu duyuyoruz.”
BPIF CEO’su Charles Jarrold, Jennifer Kolloczek, Jochen Bender (Heidelberg’de Üst Düzey Yönetici) ve Bruno Müller (Müller Martini’de CEO) ile birlikte ileriye dönük bir panel düzenledi. Panelde değişen müşteri talepleri, yapay zekâ ve otomasyonun rolü, sürdürülebilirlik ve işgücü zorlukları tartışıldı. Temel çıkarım: baskının geleceği yenilikçiliğe, uyarlanabilirliğe ve tedarikçiler ile matbaacılar arasında daha yakın iş birliğine bağlı.
Sappi Pazarlama ve Satış Operasyonları Direktörü Clemens Unterberger, Avrupa kâğıt pazarındaki yapısal değişimlere ilişkin görüşlerini paylaşarak talepteki düşüşe ve artan pazar konsolidasyonuna dikkat çekti. Tahmin yapmanın giderek zorlaşmasıyla birlikte, Sappi’nin tedarik zinciri boyunca baskının değerini, uygulanabilirliğini ve sürdürülebilirliğini desteklemeye odaklanmaya devam ettiğini vurguladı.
Konferans, Rodi Groep CEO’su Dick Ranzijn’in siber suçların baskı endüstrisi için yükselen ancak genellikle hafife alınan bir tehdit olduğu uyarısında bulunduğu güçlü bir mesajla sona erdi. Ranzijn, operasyonlar giderek dijitalleşirken, şirketleri siber güvenliğe sonradan düşünülen bir şey olarak değil, iş esnekliğinin temel bir ayağı olarak öncelik vermeye çağırdı.
Bir sonraki Print Matters konferansı 5 Haziran 2026 tarihinde Budapeşte, Macaristan’da gerçekleştirilecek.