Turgut Karcı / İmeks Grup Satış Müdürü
Günümüzde dijital baskı, baskılı üretim alanlarının tümünde yer alıyor. Artık dijital baskının varlığı ve gerekliliği konusunda hepimiz görüş birliği içerisindeyiz ve dijital baskının faydaları konusunda kendimiz için belirlediğimiz fikirlerimiz var.
Şüphesiz, dijital baskının bulunduğu pazarlarda yükselmesinin en temel nedeni kısa baskı ihtiyaçlarıdır. Kısa tirajların oluşum sebeplerine; internet, anlık çözüm arayışı, müşterilerin ürünlerindeki çeşitliliğin artması, atıl stokların önlenmesi ve müşterilerin kaynaklarını doğru kullanma arayışı, ürünlerde kişiselleştirme ve etkin pazarlama yöntemlerini kullanma arayışı gibi sebepler sayılabilir.
Pazar ihtiyaçlarının üreticilerdeki yansıması ise daha farklıdır: Üretimde çıktı adedinin artırılarak verimliliğin artması, israfın ve atık miktarının azaltılması, işe uygun üretim ve işletme maliyetine erişim, artan personel maliyetleri sebebiyle iş gücü ve insan kaynağının etkin kullanımı, üretimde standardizasyon gibi sebepler sayılabilir. Aslında bu sebeplerin tamamı mevcut geleneksel yöntemlerde edinilememiş – her anlamda – esnekliğin kazanılmasıdır.
Her ne sebeple olursa olsun artık dijital baskı hayatımızın değişmez bir parçası ve olmazsa olmazıdır. Tüm üreticiler bu sebeplerle az ya da çok, bünyesine katarak içinde veya dışarıdan fason olarak dijital baskı ile ilerlemek durumundadır.
Özellikle COVID salgını sonrası dünyaya göre ülkemizde daha çok etkisini hissettiğimiz finansal durumlar ve iş gücü -insan kaynağının etkin kullanım hedefi, üreticilerde dijital üretim gerçekleştirme isteğini daha çok artırmaktadır. Üzerine müşterilerinin – pazarın ihtiyaçları ile eklendiğinde, artık üreticiler dijital üretime nasıl dahil olmalıyız sorusunu sormaktadır.
Dar en bobinlerde etiket üretimi için genel olarak hem UV inkjet hem kuru ve sıvı toner mürekkepli sistemler kullanılabilmektedir.
Dar en bobinlerde etiket üretimi için genel olarak hem UV inkjet hem kuru ve sıvı toner mürekkepli sistemler kullanılabilmektedir. 700 mm ve üzeri malzeme genişliğini hedefleyen esnek ambalajda ise günümüzde şimdilik sıvı tonerli dijital sistemlerin kullanıldığını, su-bazlı inkjet üreticilerin ise çalışmaları olduğunu bilmekteyiz.
Baskılı etiket üretiminde uygun sistemin belirlenmesi noktasında, öncelikle müşterilerin ihtiyacını karşılayacak şekilde; baskı kalitesi, renk şiddeti, üretimi yapılacak malzeme uyumluluğu, sürtünme direnci, ışık haslığı vb. teknik konuları kapsayan ‘toplam kalitede’ üretim gerçekleştirebilen bir makineden bahsediyor olmalıyız.
Baskılı etiket üretiminde kabul gören en yaygın kullanım, sıvı toner ve UV inkjet sistemlerdir. Baskı üreticileri olan etiket matbaaları, genel olarak dokulu kâğıtlar ve ince gramaj plastik bazlı işlerin baskı üretiminde sıvı tonerli sistemleri tercih etmektedir. Diğer işler için ise toplam sahip olma ve esnek üretim kabiliyetleri sebebiyle UV inkjet sistemlere karar vermektedirler.
Sıvı tonerli sistemler, yapısı gereği ömürlü sarf malzemeler içerir ve bu da tüm sistemin parçalar halinde maliyetinin olmasını gerektirir. Parçalar halinde gelişen maliyet yönetiminin, kullanıcı tarafından yapılması yerine, click – kopya başı ücreti denilen baskı başı birim ücretlendirme metodu üreticiler tarafından kullanılmaktadır.
UV inkjet ise mürekkep püskürtme sistemi ile malzemeye temassız baskı gerçekleştirir. Endüstriyel seviyedeki sistemlerden beklenti, değişime ihtiyaç duyan sarf malzemelerin az olmasıdır. Bu şekilde oluşan en önemli sarf ve maliyet, mürekkepten sonra baskı kafalarıdır. Endüstriyel seviyedeki bir inkjet sistemde, endüstriyel baskı kafası sorunlarının ve değişim ihtiyacının asgari düzeyde olması gerekir. Sistemlerin daha iyi anlaşılması için kullanımlarına yansıyan davranışlarının iyi gözlemlenmesi ve bu gözlem sonucu makinenin ne ölçüde hedeflerinize uygun ‘esneklik’ sunduğunu kavramak gerekmektedir. UV inkjet sistemlerde, baskı kafalarının yönetimi esnasında oluşan maliyet ve mürekkep baskı maliyetleri toplanarak toplam sahip olma maliyeti hesaplanmalıdır. Etiket matbaaları UV inkjet sistemlerini esnek üretim kabiliyetleri sebebiyle tercih etmelidirler. Dijital bir baskı makinesi yatırımından beklenen üretimde hayatımızı kolaylaştırmasıdır.
Hanglobal Labstar 330S UV inkjet etiket dijital baskı makineleri
İmeks olarak satış ve satış sonrası hizmetler ile Türkiye Distribütörlüğü’nü gerçekleştirdiğimiz Hanglobal markasının Labstar 330S model UV inkjet etiket dijital baskı makineleri, ince gramaj plastikten, dokulu ve isterse kalın ve oldukça rigid sayılabilecek lamine çok çeşitli bobin malzemelerde baskı üretimini dakikada 50 metre hıza kadar gerçekleştirmektedir. Bunun yanında, bakım kolaylığı sayesinde yüksek seviyede üretkenliği; yüksek baskı kalitesinden taviz vermeden sunmaktadır. CMYK ve Beyaz renklerin yanında oranj ve violet renk seçenekleri sayesinde etiket üretiminde Pantone renklerde yüksek bir başarı elde eder. Bu başarıyı ise, gelişmiş soğutucu-chiller ekipmanının desteği ve baskı kafalarının sabit yönetimi ile üretim esnasında sağladığı standardizasyon sayesinde korumaktadır.
İçinde bulunduğumuz ekonomik durum ve geleceği değerlendirdiğimizde, sunduğumuz ekipmanların üreticilerimize yüksek katma değer oluşturacağına inanmaktayız. Satış sayısı her geçen gün artan Hanglobal Labstar 330S, sadece bugünün değil aynı zamanda geleceğin de önemli bir oyuncusu olmaya devam
edecektir.